ALKOLÜN GERÇEKLERİ

Alkolün uyuşturucu kadar tehlikeli olduğu genellikle düşünülmez. Hatta bazı kültürlerde alkol dini ve sosyal etkinliklerin önemli bir parçasıdır. Ancak unutulmaması gereken bir gerçek vardır ki, o da alkolün modern toplumun en önemli problemlerinden birisi olduğudur ve alkol alışkanlığı uyuşturucu alışkanlığı kadar zararlıdır.

Alkollü içecekler (bilimsel olarak etil alkol ve ya etanol olarak adlandırılır), çeşitli meyveleri, sebzeleri ya da tohumları fermente ederek elde edilir. Etil alkol saf ve renksiz bir sıvıdır. Alkollü içecekler, renklerini içlerindeki katkı maddelerinden ya da fermantasyon sırasında alırlar.

Genellikle biradaki alkol oranı %5’tir. Çoğu şaraplarda bu oran %10-%14 arasında değişir, ancak sherry veya vermut gibi daha konsantre şaraplarda bu oran %20’ye kadar çıkabilir. Damıtılmış içkiler (whisky, votka, rom, cin vb.) önce fermente edilir sonra alkol seviyesini yükseltmek için damıtılırlar. Bu grup içkilerin bazılarında alkol oranı %40’a ulaşmaktadır. Hatta bazı likörler daha bile yoğun olabilir.

İçki içmenin etkileri, alkollü içeceğin türünden çok, ne kadar içildiğine göre değişir. Aşağıdaki tabloda, hangi içkiden ne kadar alkol alındığı gösterilmiştir.

İçki ml. Alkol Miktarı (%) İçki Miktarı Alkol Miktarı (gr.)
Bira (şişe) 5 341 12 13.4
Bira (teneke) 5 355 12.5 14.0
Light bira (şişe) 3.5 341 12 9.4
Light bira (teneke) 3.5 355 12.5 9.8
Şarap 12 142 5 13.4
  12 170 6 16.1
Güçlü Şarap 20 56.8 2 8.9
Sert İçkiler 40 28.4 1 8.9
  40 35.5 1.25 11.2
  40 42.6 1.5 13.4
2005 © Her Hakkı Saklıdır.
rehber.gen.tr


Günlük Burç | Burçlar